Obec Martinček
ObecMartinček
​​

rozšírené vyhľadávanie

Potáborové stretko

V stredu 25. augusta sme sa s deťmi, povzbudení slniečkom, vybrali na potáborové stretko. Cieľom nášho výletu bolo Štrbské Pleso a vodopád Skok. Po nastúpení do vlaku si niektoré deti  vytiahli desiatu a s chuťou sa do nej pustili. Iné zas v pamäti lovili prázdninové zážitky, ktorými sa chceli pochváliť. Zo železničnej stanice na Štrbe sme už videli zasnežené končiare Vysokých Tatrier. Bohužiaľ, dlho sme ich obdivovať nemohli, pretože „na poschodí“ na nás čakala zubačka. Našu 40-člennú výpravu vyviezla na Štrbské Pleso. Po pohodlnej jazde zubačkou sme už boli odkázaní len na vlastné nohy. A tie nás veru zaniesli vysoko - ďaleko až k vodopádu Skok. Našim najmenším sa dlhá cesta veľmi nepozdávala – bola totiž nástrach, no zároveň aj dobrodružstva. Po krátkom oddychu a hrách pod vodopádom sme sa pobrali späť. Počas krátkej prestávky deti dostali darčeky v podobe magnetických záložiek od hlavnej vedúcej tábora Lucie Holotovej. Lucia nám tak ešte naposledy poďakovala za príjemné chvíle strávené v letnom tábore v Kotešovej. Stihli sme ešte krátku zachádzku k Štrbskému plesu, a potom sme už utekali opäť k zubačke a na rýchlik do Ružomberka. Deti sa vrátili domov k rodičom plné energie načerpanej z krásnej slovenskej prírody.

Organizácie

Sviatok

Meniny má Soňa, Ilarion

Po Ut St Št Pi So Ne
26 27
28
29 1 2 3
4
5 6
7 8 9 10
11 12
13
14 15 16 17
18 19 20
21 22 23 24
25 26
27
28 29 30 31

Pranostiky

Pranostika na akt. mesiac

Keď chceš mať zemiaky skoro v hrnci, zasaď ich v marci.

Pranostika na akt.deň

Veľkonočné dažde znamenajú suchý rok.

Obecný rozhlas

rozhlas

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Aktuálne počasie

<<
>>
dnes, štvrtok 28. 3. 2024
mierny dážď 9 °C 6 °C
mierny dážď, mierny južný vietor
vietorJ, 4.17m/s
tlak997hPa
vlhkosť78%
zrážky4.63mm

Univerzálny prekladač

Preklad (translations)

Kostol sv. Martina

Kostol patrí medzi najstaršie pamiatky Liptova. Historické údaje o kostole sú málo známe, hovorí sa o teórii o kláštore templárov a o romantickej povesti o vražde veľkého templárskeho vizitátora a učiteľa Jána Gottfrieda de Herberstein zo Štajerska, ku ktorej tu malo dôjsť v roku 1230.

Archeologické výskumy na neďalekom vrchu Mních, realizované v 60.rokoch 20.storočia, teórie o templároch nepotvrdili. Kostol patrí medzi najstaršie pamiatky Liptova. Pôvodne slúžil ako farský kostol pre obce Likava a Lisková, obec Martinček vznikla až po vystavaní kostola. Bol postavený okolo roku 1260 v štýle prechodného románsko-gotického slohu, s prevahou ranogotických slohových prvkov.