Obec Martinček
ObecMartinček
​​

rozšírené vyhľadávanie

Letný tábor

V dňoch od 11. do 16. júla 2011 patrila fara v Oravskej Polhore táboru Tour de Galaxy. Pre deti z Likavky a Martinčeka ho zorganizovali eRkári.

Program pre viac než tridsať detí bol bohatý a pestrý, účastníci sa určite nenudili. Keďže išlo o tábor Tour de Galaxy, každý deň sme strávili na inej planéte. Kým ešte v pondelok nás Lu a Pa navštívili na našej zelenej planéte Zem, v utorok sme už my cestovali za nimi na planétu Výskum a technológia, v stredu sme navštívili obežnicu Talent a umenie, štvrtok sa niesol v znamení planéty EKO a celotýždňový výlet sme v piatok zavŕšili nazretím na vesmírne teleso s názvom Rozprávky a láska.

Ihneď návšteva prvej planéty dostala detí do nemého úžasu, keďže sa samé museli vžiť do kože géniov a vynálezcov. Vrcholom denného programu bol výlet horskou železničkou, ktorý sa našim ratolestiam páčil azda viac, ako vyprážané rezne na nedeľnom stole. Chlapci sa pochlapili a vedúcich potešili zakúpením vysokokvalitných „rapkáčov“.

Čo by to bol za deň na planéte Talent a umenie, keby sme nemali pravý nefalšovaný kasting do svetovo uznávanej šou Galaxy Talent? Úloha dňa bola jednoznačná. Presvedčiť vedúcich, že práve JA som to najúžasnejšie, najzlatšie, najšikovnejšie a najtalentovanejšie dieťa tábora. A či sa to detičkám podarilo? Množstvo udelených prvých miest hovorí za všetko.

Keďže vo štvrtok išlo o EKO planétu, dňu dominovali „zelené“ ekoaktivity vo voľnej prírode. Deťúrence si užili výlet pod Babiu horu a pri Hviezdoslavovej horárni ich okrem zaslúženého obeda čakali aj aktivity ako „reciklovačka“.

Keďže eRKo tábor bol pre naše deti ako jedna veľká rozprávka, posledný deň ich Lu a Pa zaviedli do krajiny plnej rozprávok a lásky. Denný program sprevádzalo množstvo rozprávkových postavičiek, ktoré nie vždy boli dobré. Počas večere dorazil aj mrzutý Rumburak, ktorý sa s nikým nehral a dokonca uniesol aj štyroch vedúcich. Deti si ich však nedali a spoločnými silami svojich obľúbených vedúcich našli, čím zlu v rozprávkach jasne ukázali, že na ich planéte vládne dobro a láska.

Sobotňajší návrat na Zem deti povzbudil, pretože už samé horeli nedočkavosťou, ako všetko vyrozprávajú doma otcom a mamám, no na druhej strane aj trochu smútili. Keďže sa všetko raz musí skončiť, prišiel aj koniec eRko tábora. So záverom však prišlo aj plánovanie a sľuby, že o rok prídu do tábora opäť.

Organizácie

Sviatok

Meniny má Soňa, Ilarion

Po Ut St Št Pi So Ne
26 27
28
29 1 2 3
4
5 6
7 8 9 10
11 12
13
14 15 16 17
18 19 20
21 22 23 24
25 26
27
28 29 30 31

Pranostiky

Pranostika na akt. mesiac

Ak v marci prší, tak bude v júni pršať.

Pranostika na akt.deň

Ak je Zelený štvrtok biely, tak je leto teplé

Obecný rozhlas

rozhlas

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Aktuálne počasie

<<
>>
dnes, štvrtok 28. 3. 2024
mierny dážď 9 °C 6 °C
mierny dážď, mierny južný vietor
vietorJ, 4.17m/s
tlak998hPa
vlhkosť79%
zrážky4.63mm

Univerzálny prekladač

Preklad (translations)

Kostol sv. Martina

Kostol patrí medzi najstaršie pamiatky Liptova. Historické údaje o kostole sú málo známe, hovorí sa o teórii o kláštore templárov a o romantickej povesti o vražde veľkého templárskeho vizitátora a učiteľa Jána Gottfrieda de Herberstein zo Štajerska, ku ktorej tu malo dôjsť v roku 1230.

Archeologické výskumy na neďalekom vrchu Mních, realizované v 60.rokoch 20.storočia, teórie o templároch nepotvrdili. Kostol patrí medzi najstaršie pamiatky Liptova. Pôvodne slúžil ako farský kostol pre obce Likava a Lisková, obec Martinček vznikla až po vystavaní kostola. Bol postavený okolo roku 1260 v štýle prechodného románsko-gotického slohu, s prevahou ranogotických slohových prvkov.