Obec Martinček
ObecMartinček
​​

rozšírené vyhľadávanie

Letný tábor

Detský letný tábor Kotešová

Snom nejedného dieťaťa je mať Vianoce každý deň. A keďže hnutie eRko je tu najmä pre naše ratolesti, od 20. do 25. júla sa detským letným táborom rozhodlo plniť sny detí. Vianoce síce nebudú každý deň, ale v roku 2010 budú dvakrát. Raz tie pravé skutočné zimné vianočné sviatky v decembri a druhýkrát počas dní plných zábavy v Kotešovej.

Tohtoročný detský letný tábor previedol malých eRkárov z Martinčeka a Likavky celým liturgickým obdobím. Tento rok nebudú mať teda iba dva Štedré večere, ale aj dva adventy, pôsty, Veľké noci, či obdobia cez rok. A aby toho nebolo málo, prišiel aj skutočný Mikuláš. Maškrty síce nedával do vyleštených zimných čižiem, ale rozradosteným účastníkom tábora priamo do rúk. Na oplátku, všetci do nohy sľúbili, že budú už stále počúvať. S Mikulášom prišiel aj jeho starý známy Valentín. Nie ale ten, ktorého zaľúbenci oslavujú 14. februára, ale ten, ktorého kázne veriaci v Martinčeku a Likavke počúvali viac než dva roky. A čo by to boli za Vianoce bez snehuliakov a guľovačky? eRko myslelo aj na to a vďaka vopred objednanej snehovej nádielke si deti užili všetky radosti zimy. Na záver symbolických mesiacov dostali deti pod stromček p. katechétku Martu Majkovú.

Kvôli krátkosti času sa veľká časť pozornosti venovala iba veľkým kresťanským sviatkom - Vianoce a Veľká noc. Po vianočných sviatkoch teda zákonite prišiel pôst, podvečer sa zmenil na Veľký piatok, ktorý táborníci oslávili krížovou cestou. Nasledujúce ráno sme sa všetci prebudili do krásneho veľkonočného dňa, počas ktorého samozrejme nechýbala ani nefalšovaná olievačka.

Organizácie

Sviatok

Meniny má Jaroslava

Po Ut St Št Pi So Ne
1
2 3
4 5 6 7
8 9
10
11 12 13 14
15 16 17
18 19 20 21
22 23
24
25 26 27 28
29
30 1
2 3 4 5

Pranostiky

Pranostika na akt. mesiac

Pokiaľ nepadnú pašije /zhruba v ten týždeň po Kvetnej nedeli/, nebude pekne.

Obecný rozhlas

rozhlas

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Aktuálne počasie

dnes, piatok 26. 4. 2024
slabý dážď 9 °C -3 °C
slabý dážď, slabý južný vietor
vietorJ, 2.78m/s
tlak1013hPa
vlhkosť68%
zrážky0.21mm

Univerzálny prekladač

Preklad (translations)

Kostol sv. Martina

Kostol patrí medzi najstaršie pamiatky Liptova. Historické údaje o kostole sú málo známe, hovorí sa o teórii o kláštore templárov a o romantickej povesti o vražde veľkého templárskeho vizitátora a učiteľa Jána Gottfrieda de Herberstein zo Štajerska, ku ktorej tu malo dôjsť v roku 1230.

Archeologické výskumy na neďalekom vrchu Mních, realizované v 60.rokoch 20.storočia, teórie o templároch nepotvrdili. Kostol patrí medzi najstaršie pamiatky Liptova. Pôvodne slúžil ako farský kostol pre obce Likava a Lisková, obec Martinček vznikla až po vystavaní kostola. Bol postavený okolo roku 1260 v štýle prechodného románsko-gotického slohu, s prevahou ranogotických slohových prvkov.