Obec Martinček
ObecMartinček
​​

rozšírené vyhľadávanie

Vypni telku, zapni seba

Od pondelka 23. mája do nedele 29. mája 2011 prebiehala na celom Slovensku akcia s názvom VYPNI TELKU, ZAPNI SEBA, do ktorej sme sa zapojili aj my eRkári z Martinčeka. Názov hovorí za všetko, a tak sme sa snažili celý týždeň prežiť aktívne – spolu.

V pondelok sme začali zľahka – porozdávali sme si farebné náramky s nápisom tejto celotýždňovej akcie a porozprávali sme sa o čase. Ako ho trávime, ako by sa naše trávenie voľného času mohlo zlepšiť. Nakoniec sme išli na ihrisko zahrať si schovávačku.

V utorok sme si spoločne vyrábali rámiky na fotografie, ktoré sme vyzdobili mušľami, korálkami, či gombíkmi. Myslíme si, že sa nám to vydarilo a deti si domov priniesli krásny darček.

Vo štvrtok sme si spoločne pozreli film Leví kráľ, po ktorom sme sa porozprávali o priateľstve a o výnimočnosti hlavných postáv z tejto krásnej rozprávky.

V sobotu sme sa stretli opäť a naše stretko nás zaviedlo do dávnych dôb. Úlohou detí bolo vyrobiť si z novinového papiera oblečenie podľa obrázku. Boli rozdelení do dvoch skupín, pričom jedna skupinka vyrábala oblečenie chudobného mladíka a druhá bohatej kráľovnej. Po zhodnotení výtvorov sme sa porozprávali o rozdieloch medzi chudobnými a bohatými, aké je to byť bohatým, či chudobným a ako sa máme k takýmto ľuďom správať. Po spoločne strávených chvíľach sme sa pobrali domov. Uvedomili sme si, že spoločne strávené chvíle nám nenahradí žiadny televízor, či počítač...

Organizácie

Sviatok

Meniny má Soňa, Ilarion

Po Ut St Št Pi So Ne
26 27
28
29 1 2 3
4
5 6
7 8 9 10
11 12
13
14 15 16 17
18 19 20
21 22 23 24
25 26
27
28 29 30 31

Pranostiky

Pranostika na akt. mesiac

Keď je marec daždivý, bude suché leto.

Pranostika na akt.deň

Veľkonočné dažde znamenajú suchý rok.

Obecný rozhlas

rozhlas

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Aktuálne počasie

<<
>>
dnes, štvrtok 28. 3. 2024
mierny dážď 9 °C 6 °C
mierny dážď, mierny južný vietor
vietorJ, 4.17m/s
tlak998hPa
vlhkosť79%
zrážky4.63mm

Univerzálny prekladač

Preklad (translations)

Kostol sv. Martina

Kostol patrí medzi najstaršie pamiatky Liptova. Historické údaje o kostole sú málo známe, hovorí sa o teórii o kláštore templárov a o romantickej povesti o vražde veľkého templárskeho vizitátora a učiteľa Jána Gottfrieda de Herberstein zo Štajerska, ku ktorej tu malo dôjsť v roku 1230.

Archeologické výskumy na neďalekom vrchu Mních, realizované v 60.rokoch 20.storočia, teórie o templároch nepotvrdili. Kostol patrí medzi najstaršie pamiatky Liptova. Pôvodne slúžil ako farský kostol pre obce Likava a Lisková, obec Martinček vznikla až po vystavaní kostola. Bol postavený okolo roku 1260 v štýle prechodného románsko-gotického slohu, s prevahou ranogotických slohových prvkov.